Friday, March 11, 2011

Carnavalul de la Ivrea

Salut!

Nu postez eu prea multe chestii aici, asa ca o sa va "vorbesc" astazi despre un carnaval inedit din Italia.
Acest carnaval se intampla in fiecare an in februarie in orasul medieval Ivrea. Ceea ce il face inedit este faptul ca participantii se angajeaza intr-o lupta nebuna cu portocale. De ce portocale? Pai, initial oamenii obisnuiau sa arunce cu fasole. Totusi, in jurul secolului al XIX-lea, fetele au inceput sa arunce cu portocale - fructe care nu cresc asa mult in acea zona - in baietii pentru care aveau o afinitate. Astazi, este un concurs cu reguli si echipe ale orasului.
Povestea carnavalului este un amestec de realitate si fictiune si dateaza din secolul al XII-lea.
Pe scurt, un tiran, Ranieri di Biandrate devine lordul orasului. In 1194 oamenii se revolta si ii distrug castelul. Cei care arunca portocalele din carele colorate reprezinta garzile tiranului iar ceilalti sunt rebelii. Mai multe informatii gasiti aici.

Uneori aceste confruntari citrice devin violente. Astfel, cand Napoleon a preluat controlul acestei regiuni a Italiei in 1808, a decis ca organizatorii sa poarte uniformele lui militare pentru a fi protejati. Influenta lui se resimte si astazi - daca vrei sa eviti portocalele zburatoare, trebuie sa porti o palarie rosie, ca un revolutionar francez.

Mama mea a fost la aceasta nebunie si mi-a trimis cateva scene pe care le puteti viziona mai jos.

[Bless your face]

2 comments:

  1. Maaama, tre' sa ajung si eu aici neaparat candva. ORANGE POWAH!!!

    ReplyDelete
  2. Ce de ratoni...Ce de portocale...ce sa faci

    ReplyDelete

Nu-i frumos sa lasi comentarii anonime. De fiecare data cand faci asta, un iepuras moare. SALVEAZA IEPURASII!