Wednesday, February 2, 2011

Grammar Nazi time

Uneori am impresia ca romanii nu stiu sa vorbeasca romana. De la greseli gramaticale, la propozitii fara absolut nici un sens, putem vedea peste tot daca avem rabdarea sa cautam. Stiu ca voua va e lene, asa ca o sa va dau eu cateva exemple. (Click pe poze sa le mariti)

Avem aici un prim exemplu. Acesta face parte din categoria "propozitii fara sens" mai sus mentionata. In primul rand, daca eliminam apozitia "cei care sunt interesati", propozitia nu isi schimba sensul. Asadar, ramanem cu "Pentru asigurarea obligatorie a locuintei, se intocmeste la asociatie." Uhm.. wait, what? Ca sa nu mai zic ca intregul anunt poate fi echivalat prin: "Sunteti obligati sa faceti asigurarea locuintei, doar daca vreti." Again... wait, what?
Aici avem o adevarata bijuterie, care din pacate se intalneste cam des. Ve-ti? VE-TI? VE-TI?!?!?!?! VETI!!!! La ce naiba pui cratima? Ve-ti o fi vreun cuvant prin limba Na'vi, dar in romana sigur nu e. Din cate stiu eu, cratima o pui ca sa constrangi doua cuvinte intr-unul singur. Eu nu vad doua cuvinte acolo. Cu cratima acolo ar fi forma restransa intre "ve" si "iti". VE?! Ma rog, am zis ca probabil au gresit astia pe anuntul respectiv, dar apoi am gasit asta...
...pe usa de la scara vecina. Incident izolat pe dracu. Asa scria pe toate scarile de bloc din zona aia. Ca sa nu mai mentionez ca nimeni nu prea o bagat in seama anunturile.

Poza asta e de la blocul respectiv. Se pare ca locatarii de la etajul 4 v-or suporta consecintele de rigoare. Ce nu inteleg eu e... CE CONSECINTE? Ce poate sa-ti faca daca n-ai dat jos turturii de la tine la balcon? Nu e obligatia ta, ci a lor. Pe langa ca-s agramati mai au si pretentii?
Dar adevarata comoara o gasim pe usa de la scara lui obie. E atat de mult FAIL in anuntul asta ca nici nu stiu de unde sa incep. In primul rand, vesnica cratima neinteleasa. A-ti. A-ti! A-TI!?! ATI!!!!!!!!!! Apoi... ati PERDUT? PERDUT?! Sunat la?! Frate, ce dracu? Este o singura persoana in tot orasul care scrie anunturile astea? Ar fi bine sa fie asa, altfel inseamna ca avem de-a face cu o epidemie de agramatoza, ceea ce nu prea se vindeca.

Si partea trista e ca daca intrati intr-o asociatie, toti care lucreaza acolo sunt de varsta mijlocie. Adica fix adultii care zic ca noi astia tinerii nu prea invatam si nu prea stim limba romana ca lumea. Ah, delicioasa ironie.

1 comment:

  1. baga si faza cu anuntul "Nu calcati florile" amplasat in zapada :))))))

    ReplyDelete

Nu-i frumos sa lasi comentarii anonime. De fiecare data cand faci asta, un iepuras moare. SALVEAZA IEPURASII!